سیستم اعلام و اطفای حریق هوشمند
سیستم اعلام حریقی که هم اکنون در اکثر پروژه های مسکونی کاربرد دارد، سیستم کانونشنال(معمولی) می باشد. یکی از معایب اصلی و آشکار سیستم حریق کانونشنال اینکه بعد از عمل کردن سیستم، تنها مشخصه ای که برای ساکنین قابل درک است، فقط صدای آژیر می باشد و ساکنین باید اقدام به جستجو در کل ساختمان برای کشف موقعیت حریق کنند. این مشکل توسط سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر و هوشمند حل شده است و در آنها موقعیت دقیق حریق قابل شناسایی است.
نکته قابل توجه اینکه، هزینه اجرای سیستم هوشمند که توسط سامان بنیان پیشنهاد شده است تقریبا با هزینه مورد نیاز برای یک سیستم کانونشنال برابر است ولی کارایی سیستم همانند سیستم آدرس پذیر می باشد و در سیستم هوشمند قابلیت شناسایی موقعیت دقیق حریق وجود دارد. در ضمن پانل مرکزی سیستم اعلام حریق حذف می شود !
در ادامه معرفی یک سیستم اعلام حریق هوشمند، این سیستم هوشمند واکنش های متفاوتی از خود در برابر فعال شدن دتکتورها نشان می دهد. فرض کنید آتش سوزی در یک مجتمع مسکونی که به سیستم هوشمند اعلام حریق مجهز شده، رخ می دهد. در این حالت سیستم هوشمند اعلام حریق مجموعه ای از اقدامات را بطور همزمان به شرح ذیل انجام می دهد:
۱٫ قطع شدن گاز ورودی بصورت اتوماتیک
۲٫ به صدا در آمدن آژیرهای موجود
۳٫ مشخص شدن محل دقیق آتش سوزی و آشکارسازی محل حریق در قسمت نگهبانی
۴٫ باز شدن درهای خروج اضطراری بصورت اتوماتیک
۵٫ روشن کردن تابلوها و روشنایی های خروج اضطراری بصورت اتوماتیک
۶٫ فعال کردن سیستم های اطفای حریق موجود ( در صورت وجود )
۷٫ تماس با نزدیک ترین آتش نشانی محل
۸٫ ارتباط با دوربین های مدار بسته موجود در محل از طریق اینترنت
۹٫ ارسال پیام کوتاه به صاحبخانه ( فرض کنید در داخل منزل نیستید و سیستم اعلام حریق به دلیل وقوع آتش سوزی یا خطا در سیستم فعال شده است. سیستم هوشمند این قابلیت را دارد که با ارسال پیام کوتاه و… شما را از وقوع حریق با خبر کند. حال که از وقوع حریق باخبر شدید، می توانید از طریق گوشی تلفن همراه خود دوربین های موجود را چک کنید و در صورت وقوع آتش سوزی، اقدامات ایمنی را انجام دهید و اگر این فعال شدن سیستم توسط خطای سیستم یا به طور مثال بر اثر سیگار کشیدن در محل صورت گیرد، می توانید از طریق همان گوشی اقدام به خاموش کردن آژیرها نمایید )
همچنین لازم به یادآوریست سیستم هوشمند قابلیت اتصال به انواع سیستم های اطفای حریق را نیز دارا می باشد !
یکی از زیر مجموعه های قابل توجه سیستم اعلام حریق هوشمند، سیستم اعلام نشتی گاز طبیعی می باشد. با وجود این سیستم ، اگر به هر دلیلی در ساختمان نشتی گاز بوجود آید سیستم مطلع شده و عکس العمل برنامه ریزی شده مشخصی را انجام خواهد داد .
نمونه ای از عکس العمل های سیستم هوشمند نشت گاز عبارتند از:
۱٫ قطع شیر گاز اصلی واحد یا ساختمان
۲٫ پخش صدای هشدار اعلام نشت گاز در محل
۳٫ قطع برق واحد ( به این جهت که شخصی از روی سهل انگاری چراغها را روشن نکند)
۴٫ اعلام هشدار صوتی به جای آژیر خطر به صورت تفکیک شده در ساختمان (مشخص نمودن مکان دقیق این اتفاق)
۵٫ ارسال پیام کوتاه به مالکین و اطلاع رسانی قبل از وقوع اتفاقات ناگوار
۶٫ تعریف رویدادهای دلخواه دیگر کارفرما با توجه به نیاز مکان و سیستم های موجود ساختمان