منوی دسته بندی

بررسی عملکرد چیلر جذبی و انواع آن در صنعت ساختمان

امروزه انواع چیلرها به خصوص چیلر جذبی مورد استقبال خوبی قرار گرفته اند. یکی از نیاز های هر ساختمانی تامین سرمایش آن در فصل تابستان است. این کار در ساختمان های بزرگ با استفاده از چیلر انجام می شود، چیلر ها معمولا در دو نوع جذبی و تراکمی ساخته می شوند.

این نوع چیلر ها به جای انرژی برق از انرژی حرارتی برای تولید سرما استفاده می کنند و دارای قطعات متحرک کمتری نسبت به انواع تراکمی هستند. با توجه به ماهیت چرخشی کار پمپ های مورد استفاده در این نوع چیلر، میزان خرابی و هزینه های مربوط به تعمیرات آنها کمتر از انواع تراکمی می باشد. همچنین صدای آنها بسیار کمتر از انواع تراکمی بوده و تقریبا بدون لرزش هستند. با در نظر گرفتن هزینه های جنبی از جمله هزینه مربوط به خرید امتیاز برق و دیماند مربوطه و همچنین هزینه های جاری چیلر تراکمی، چیلر جذبی از نظر اقتصادی نیز دارای مزیت قابل توجهی هستند.

عملکرد چیلر جذبی

در چیلر جذبی مایع مبرد آب است. برای آب، گرمای نهان تبخیر در 100 درجه سانتی گراد برابر 525 کیلو کالری بر کیلو گرم است. اگر فشار در سطح  آب را پایین بیاوریم، دمای جوش آب را می توان پایین آورد.

مثلا اگر فشار مطلق آب 0.5 اتمسفر صنعتی باشد، دمای جوش 81 درجه سانتی گراد و در 0.01 اتمسفر، آب در 4.5 درجه سانتی گراد می جوشد. به عکس هر چه فشار بیشتر شود، درجه حرارت جوش نیز زیادتر می شود، مثلا اگر فشار به 3.5 اتمسفر برسد، آب در 147 درجه سانتی گراد می جوشد.

چیلر جذبی

در چیلر جذبی مایع دیگری نیز به عنوان جذب کننده برای جذب بخار های آب وجود دارد که بیشتر از محلول لیتیم برماید برای این منظور استفاده می شود. زیرا این محلول دارای قدرت جذب بخار آب زیاد است و سمی و قابل انفجار نیست و همچنین ایجاد ترکیبات مضر نمی کند. اجزای اصلی به همراه عملکرد آنها در این نوع چیلر ها عبارتند از:

  1. اواپراتور. مبرد، توسط سیستم توزیع، به صورت کاملا یکنواخت روی دسته لوله های آب برگشتی از ساختمان ریخته و به دلیل فشار پایین محفظه اواپراتور تبخیر شده و باعث سرد شدن آب داخل لوله ها می‌شود.
  2. جذب کننده. لیتیوم بروماید، توسط سیستم توزیع، به صورت کاملا یکنواخت روی لوله ها می ریزد، سپس بخار مبرد تولید شده در اواپراتور توسط محلول لیتیوم بروماید در جذب کننده جذب می شود. به دلیل عدم استفاده از سیستم نازل در توزیع لیتیوم بروماید، امکان گرفتگی یا افتادن نازل و همچنین ریختن مایع بدون تماس با لوله ها در اثر پاشش توسط نازل وجود ندارد.
  3. ژنراتور. محلول لیتیوم بروماید که پس از جذب بخار مبرد در جذب کننده رقیق شده، برای احیا شدن وارد ژنراتور شده و حرارت می بیند، در اثر حرارت دریافتی بخار مبرد از لیتیوم بروماید جدا شده و محلول لیتیوم بروماید غلیظ شده برای استفاده مجدد از طریق مبدل حرارتی راهی جذب کننده می شود.
  4. کندانسور. بخار مبرد تولید شده توسط ژنراتور در کندانسور به دلیل تبادل حرارت با آب ورودی از برج خنک کننده تقطیر شده و جهت استفاده مجدد راهی اواپراتور می شود.

انواع طبقه بندی چیلر جذبی

طبقه بندی چیلر چذبی از نظر منبع حرارتی مورد استفاده در ژنراتور:

الف. چیلر جذبی آب گرم

ب. چیلر جذبی آب داغ

ج. چیلر جذبی بخار

د. چیلر جذبی شعله مستقیم

چیلر جذبی

طبقه بندی چیلر جذبی از نظر ماده مبرد و جاذب:

الف. چیلر جذبی لیتیم بروماید

ب. چیلر جذبی آمونیاک

ج. چیلر جذبی سیلیکا ژلی

طبقه بندی چیلر جذبی از نظر چرخه تغلیظ جاذب:

الف. چیلر های جذبی  تک اثره لیتیم بروماید

ب. چیلر های جذبی دو اثره لیتیم بروماید

ج. چیلر های جذبی سه اثره لیتیم بروماید

د. چیلر های جذبی یک مرحله ای آمونیاکی

ه. چیلر های جذبی چند مرحله ای آمونیاکی

چیلر جذبی

مراحل راه اندازی چیلر چذبی

آماده سازی و راه اندازی مناسب و به موقع چیلر های جذبی جهت شروع فصل جدید، می تواند تضمین کننده کارکردی بدون مشکل در طول یک فصل باشد. به این منظور می بایست مراحل زیر را انجام شود.

  1. شستشوی چیلر شامل کندانسور و جذب کننده
  2. شستشو و آماده سازی برج خنک کننده (روانکاری و تعویض تسمه ها و …)
  3. کنترل عملکرد صحیح کنترل کننده چیلر (ترموستات، کنترل سطح، فلو سوئیچ و …)
  4. سرویس پمپ های سیرکوله و برج خنک کننده (تعویض بلبرینگ، کوپلینگ، تمیز نمودن صافی و …)
  5. سرویس و شستشوی مصرف کننده ها (شامل هواساز، فن کویل و …)
  6. کنترل عملکرد وضعیت تجهیزات وابسته (مانند منابع انبساط، شیر آلات و …)
  7. پرنمودن سیستم و هواگیری (تا حصول اطمینان از گردش آب بدون مشکل)
  8. راه اندازی چیلر پس از اطمینان از روشن بودن و عملکرد صحیح پمپ های برج و سیستم

تعمیر و نگهداری از چیلر جذبی

لازمه استفاده بدون توقف و با حداکثر توان از چیلر های جذبی، انجام سرویس به موقع و صحیح آنها است. به طور کلی این سرویس ها به شرح ذیل می باشند.

  1. کنترل نشتی دستگاه و رفع آن در اولین فرصت
  2. باز نمودن درب اواپراتور، جذب کننده و ژنراتور کنترل آن به طور کامل و شستشو با آب و فرچه در صورت نیاز و بستن آن
  3. شستشو و اسید شویی دستگاه و برج های خنک کننده
  4. کنترل مواد و آزمایش آنها قبل از روشن نمودن دستگاه
  5. کنترل تابلو برق (مدار فرمان و قدرت)
  6. استارت و کنترل پمپ های دستگاه

شرکت آرین پادرا صنعت ارائه دهنده خدمات تأسیسات آماده ارائه خدمات با شما مشتریان گرامی می باشد. جهت درخواست مشاوره اینجا را کلیک نمایید.

منبع: فروشگاه بهتام

مرضیه ابراهیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *