منوی دسته بندی

لوله کشی آب

لوله کشی آب و فاضلاب یکی از حیاتی ترین قسمت های اجرایی ساختمان می باشد. سیستم های محیطی داخلی شرایط حرارتی ، دیداری ، شنیداری  ، و بهداشتی را که به راحتی ، آرامش و آسایش ساکنان ساختمان لازم و ضروری می باشد ، فراهم می کنند. این سیستم ها باید به درستی طراحی شده تا به درستی کار کنند .

همچنین این سیستم ها می بایستی با سیستم ساختاری ساختمان هماهنگ باشند که این امر مستلزم دانش و تخصص مهندسان و معماران حرفه ای ساختمان است.

سیستم های محیطی داخلی ساختمان :

  1. سیستم لوله کشی آب و فاضلاب
  2. سیستم حرارتی ، هواکشی و تهویه مطبوع ساختمان
  3. سیستم برق و روشنایی ساختمان
  4. سیستم آکوستیک

در این مقاله به مبحث مهم تاسیسات و لوله کشی آب و فاضلاب می پردازیم.

لوله کشی آب و فاضلاب در صورتی که طبق اصول صحیح انجام نشود، علاوه بر اینکه از نظر اقتصادی ممکن است تولید ضرر و زیان نماید باعث گرفتاری ها نیز می گردد.به همین دلیل باید لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان مطابق نقشه صحیح و عملی انجام گیرد.

هدف از لوله کشی آب و فاضلاب مخصوصا در شهرها تهیه و توزیع صحیح و پاکیزه آب تصفیه شده جهت آشامیدن و مصارف دیگر بهداشتی ، و خارج کردن مواد ضایعاتی که پس از مصرف به همراه آب حاصل می گردند.

برای اجرای بهینه و تامین ایمنی و آسایش و حفظ بهداشت ساکنین ساختمان ، قواعد و قوانینی جهت تهیه طرح لوله کشی آب و فاضلاب  و محاسبات آن در ساختمان تدوین شده است. که البته در کشورهای مختلف این قوانین بسته به شرایط جغرافیایی دارای اختلافاتی هستند ، ولی در نهایت همگی این قواعد برای انجام صحیح لوله کشی آب و فاضلاب به کار گرفته می شود.

لوله کشی آب و فاضلاب تقریباً از نظر اهمیت یکسان هستند. معمولاً آبی که در ساختمان تامین می شود تحت فشار از منبع اصلی آب می باشد وسیستم تامین آب می بایستی بر نیروهای جاذبه زمین و اصطکاک غلبه کند تا آب را به تمام نقاط ساختمان برساند. فشار لازم برای فرستادن آب به سمت بالا حاصل منبع اصلی آب و یا پمپ هایی است که در ساختمان وجود دارد .

فاضلاب به علت جاذبه و نیروی ثقل جریان می یابد و نیز در لوله های فاضلاب، سیفون و لوله های تهویه جهت جلوگیری از ورود گازهای بدبو و خطرناک حاصل از تخمیر مواد موجود در فاضلاب توسط باکتری های مختلف به داخل ساختمان تعبیه گردیده است.

لوله های آب و فاضلاب در ساختمان به لوازم بهداشتی متصل می گردند. انتخاب صحیح این لوازمات هم موجب کارایی بهتر در هنگام استفاده می گردد و هم از نظر زیبایی در نمای داخلی موثر می باشد.

لوله کشی

اصول و نکاتی که در لوله کشی آب و فاضلاب باید رعایت کرد:

  • از موارد مهمی که باید برای ساختمان های مسکونی و اداری در نظر داشت تامین آب خالص ، سالم و گوارا عاری از خطر جریان معکوس یا پس مکش می باشد.
  • یکی از نکاتی که بسیار در لوله کشی آب و فاضلاب مهم است ، مسئله خوردگی لوله ها می باشد . خوردگی در لوله های آهنی بیش تر رخ دهد. این خوردگی ها ، در صورتی که در طول زمان ادامه یابد ، می تواند مشکلاتی جدی ایجاد کند ( مثل ریزش سقف !) بنابراین بهتر است برای جلوگیری از این مشکل از لوله های پلیمری استاندارد استفاده شود.
  • شیب بندی لوله ها یکی از نکات مهم است. البته در مورد لوله های فاضلاب بیشتر مطرح است . به طور کلی وقتی در یک شبکه می خواهیم ، آب را توزیع کنیم ، محلی که منبع یا مخزن قرار دارد باید بالاتر از محلی باشد که آب نهایتا به آن می رسد . لذا همه ی لوله ها به همین دلیل یک شیب در دل خود دارد. این شیب در مورد لوله های فاضلاب احتمال گرفتگی لوله را به حداقل می رساند . البته میزان استاندارد شیب باید رعایت شود چرا که شیب زیاد هم به شبکه آسیب می رساند. سرعت آب در لوله ها بالا رفته و در مکان هایی که خم وجود دارد ضربه وارد شده و در طول زمان آسیب های جدی وارد می شود. بنابراین در هنگام لوله کشی باید به کمک وسایلی مانند شیلنگ تراز ، شیب دار بودن لوله کنترل شود.
  • در طراحی و نصب آبگرمکن ها و دیگر سیستم های گرمایشی و ذخیره سازی آب باید توجه و دقت زیادی را در نظر داشت تا از هرگونه انفجار و خطرات ناشی از آن جلوگیری شود.
  • سیستم های فاضلاب باید طوری طراحی و نصب گردند که بتوانند هرز آب و فاضلاب مربوطه را از هر یک از این وسایل بهداشتی بدون ایجاد هر گونه آلودگی گرفتگی مسیر و باقی گذاردن پسماند های جامد در داخل لوله فاضلاب به محل های تعیین شده انتقال دهند.در سیتم لوله کشی دریچه های بازدید باید به تعداد کافی پیش بینی شوند تا امکان تمیز کردن لوله ها به هنگام گرفتگی فراهم شود.
  • آب باید به میزان و با فشار کافی تامین شود تا لوازم بهداشتی همواره به نحو مطلوب کار نماید.
  • لوله های فاضلاب باید از جنس مقاوم و نشت ناپذیر نسبت به آب و بخارات مضر حاصل از هوای فاضلاب باشند.
  • در سیستم لوله کشی آب و فاضلاب یک سری شیر برای کنترل جریان آب در هر تجهیزات و همینطور جدا کردن یک یا چند دستگاه از سیستم تامین آب به خاطر انجام تعمیرات و نگهداری ، لازم می باشد.
  • سیفون ها ، بخش مهمی از سیستم تخلیه و فاضلاب آب از تجهیزات لوله کشی می باشند. یک سیفون ، بخش U شکل یا S شکلی از لوله فاضلاب می باشد که در آن آب فاضلاب باقی می ماند و آب بندی را می سازد که از عبور گاز فاضلاب جلوگیری می کند ، بدون آنکه بر روی جریان  آب یا فاضلابی که از آن می گذرد ، تاثیری داشته باشد.
  • کل سیستم فاضلاب بهداشتی می بایستی دارای باد خوری از هوای خارجی باشد. هواکش گذاری مانع از خارج شدن آب بندها در سیفون شده و امکان گردش هوا در سیستم را فراهم می کند.
  • فاضلاب ها یا هرز آب های دیگر سیستم لوله کشی آب و فاضلاب نباید در لایه های سطحی خاک و یا آب تخلیه شوند، مگر اینکه قبلا با روش مناسبی تصفیه شده باشند.
  • لوله ها در سیستم لوله کشی آب و فاضلاب باید طوری در زمین قرار گیرند که نه آنقدر در سطح باشند که در یک کندن گودال معمولی و یا عبور ماشین احتمال آسیب دیدن لوله ها باشد ، و نه آنقدر عمیق که خاک فشار زیادی به لوله ها وارد کند و یا دسترسی به لوله ها برای تعمیر و نگهداری غیر ممکن گردد.
  • لوله ها معمولا در شاخه های 6 متری در بازار موجود می باشند. لوله ها بر اساس قطر و بر حسب اینچ طبقه بندی می شوند.
  • تست سیستم لوله کشی آب و فاضلاب از موارد مهم پس از نصب کامل می باشد . و بادقت فراوان انجام می گیرد. در صورت تغییر در سیستم لوله کشی آب و فاضلاب باید تست مجدد انجام گیرد. بلافاصله بعد از اطمینان از نتیجه تست انجام گرفته ، کلیه لوله ها با استفاده از ملات سبک پوشانده می شود تا از آسیب دیدن آنها جلوگیری شود.
  • شرکت آرین پادرا صنعت ارائه دهنده خدمات تأسیسات آماده ارائه خدمات با شما مشتریان گرامی می باشد. جهت درخواست مشاوره اینجا را کلیک نمایید.

    منبع: فروشگا

مرضیه ابراهیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *