منوی دسته بندی

عیب یابی دیزل ژنراتور

 

 خرابی‌های موتور دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور می‌تواند از مسائلی سوء مانند رسوبات داخلی (غالباً به رسوب در سوراخها و ستون باز می‌شود) و تجمع کربن آسیب ببیند. بصورت ایده آل موتورهای دیزل باید در حداقل ۶۰ تا ۷۵٪ بار ماکزیمم بار خود راه‌اندازی شوند. دوره‌های کوتاه مدت بار کم در حال اجرا هستند و این اجازه را می‌دهد تا مجموعه با بار کامل یا نزدیک به بار کامل بر یک مبنای منظم آماده شود.

رسوبات داخلی و تجمع کربن به این دلیل است که دوره‌های طولانی اجرا در سرعت کم یا بار کم است. چنین شرایطی ممکن است در حالتی اتفاق بیفتد که یک موتور حالت بیهوده خود را بصورت یک واحد مبدل وضعیت “استندبای” رها می‌کند و برای بسرعت رسیدن زمانی که نیاز است، آماده می‌باشد اگر توان رسانی به مجموعه برای باری که به آن اعمال شده است، بیش از توان مورد نیاز باشد سبب می‌شود تا واحد دیزل زیر بار باشد یا در بسیاری از موارد زمانی که ست می‌خواهد شروع بکار کند، بار بعنوان آزمایش و بصورت زائده خارج می‌شود.

راه‌اندازی یک موتور با بار کم سبب فشارهای استوانه‌ای کم می‌شود و در نتیجه رینگ پیستون بصورت ضعیفی بسته می‌شود زیرا بستگی به فشار گاز نیرو در برابر فیلم روغن بر روی سوراخها برای شکل دهی مهر و موم دارد. فشار سیلندری کم سبب احتراق ضعیف، فشار کم حاصل از احتراق کم و دما می‌شود.

احتراق ناقص سبب شکل گیری دوده و پس ماند سوخت نسوخته می‌شود که مسیر رینگ‌های پیستون را بسته و می‌چسباند و سبب کاهش شدید در کارایی مهر و موم کردن می‌شود و فشار کم ابتدایی را تشدید می‌کند. رسوب‌ها زمانی ایجاد می شوندکه گازهای گرم احتراقی بصورت ضعیفی می‌وزند و رینگ پیستون را مسدود می‌کنند و سبب نیاز به روغن کاری بر روی دیواره‌های استوانه‌ای بدلیل “سوخت ناگهانی” می‌شوند و دوده‌هایی لعاب مانند ایجاد می‌کنند که سوراخ روان می‌شود.

کربن سخت از احتراق ضعیف شکل می‌گیرد و بسیار خراشنده و ساینده است، سپس سبب افزایش مصرف سوخت می‌شود (دود آبی)، انتظار می‌رود که انسداد پیستون و فشار حفظ شود. سپس سوخت محترق نشده از عقب رینگ پیستون نشت می‌کند و روغن کاری سرایت می‌کند. سوختن ناقص باعث می‌شود که تزریق کننده‌ها بوسیله دوده مسدود شوند و باعث وخامت بیشتر در احتراق و دودهای سیاه رنگ می‌شود. مشکلی که با شکل گیری اسیدها در روغن موتور افزایش یافته است، بوسیله آب غلیظ شده و احتراق بوسیله محصولاتی است که باید بصورت نرمال در دمای بالاتر جوش آیند. این ساخت اسیدی (جوهری) در روغن-کاری باعث کندی می‌شود اما بی‌نهایت فرسایش مخرب برای سطح یاتاقان دارد.

چرخه تنزل

چرخه تنزل به این معناست که موتور بزودی بطور تغییر ناپذیری آسیب می‌بیند و ممکن است هرگز شروع بکار نکند و زمان طولانی تری قادر نخواهد بود که به تمام توان زمانی که نیازمند است، دست یابد. راه‌اندازی تحت بار زیر حد مجاز به‌ناچار نه تنها باعث دود سفید از سوخت نسوخته می‌شود بلکه با گذشت زمانهای بیشتر، با دود آبی روغن کاری سوخته نشتی از رینگ‌های پیستون قدیمی آسیب دیده همراه خواهد شد و دود سیاه نیز حاصل از خرابی تزریق کننده هاست. این آلودگی برای و مجاور بودن‌ها مناسب نیست.

ایجاد رسوبات و یا کربن اتفاق افتاده است. این مسئله می‌تواند با سلب موتور و دوباره نفوذ کردن در سوراخهای سیلندر، لغو کردن‌ها، تمیز کردن و دکک کردن اتاقکهای احتراق، نازلهای تزریق کننده سوخت و سوپاپ‌ها قابل درمان است. اگر در مراحل اولیه شناسایی شود، راه‌اندازی موتور در ماکزیمم بار خود برای افزایش فشار داخلی و دما اجازه می‌دهد که رینگ‌های پیستون به زحمت رسوب کنند و اجازه می‌دهد تا تجمع تدریجی کربن سوخته شود.

بهرحال اگر این رسوبات پیشروی کند تا مرحله‌ای است که رینگ‌های پیستون داخل شیارهایشان را تصرف کنند. این عمل هیچ تاثیری نخواهد داشت. از این وضعیت می‌توان با انتخاب دقیق مجموعه ژنراتور مطابق با دستورالعمل چاپ شده سازندگان جلوگیری کرد.

برای مجموعه ژنراتورهایی که کاربرد اضطراری دارند، استفاده از بار پشتیبانی شده برای انجام آزمایش می‌تواند غیر عملی باشد. برای انجام آزمایش می‌توان از یک بانک بار موقت یا دائم استفاده کرد. گاهی اوقات تابلو را می‌توان به گونه‌ای طراحی کرد تا به مجموعه‌ای برای تغذیه توان از شبکه برای انجام آزمایش بار اجازه دهد.

راهنمای رفع عیب دیزل ژنراتور

۱) ایرادات مربوط به موتورهای دیزلی

اگر موتور دیزل روشن نمی شود یا به سختی روشن میشود قبلا موارد زیر را بررسی کنید:

در اغلب دیزل ژنراتورها عملکرد روشن و خاموش شدن توسط فرمان مکانیکی یک شیر سوخت انجام می شود قبل از هر کاری باید از عملکرد صحیح شیر سوخت اطمینان حاصل کرد.  تمامی دستگاه های دیزلی دارای یک پمپ سوخت اولیه جهت رساندن سوخت از منبع اصلی به پمپ فارسونگا یا کامان ریل هستند. در مرحله اول باید مطمئن شوید که سوخت درون منبع کافی باشد و در مرحله دوم باید تمامی لوله های ارتباطی بین منبع و پمپ چک شود. هر گونه نشت هوا و پارگی در لوله ها و شلنگ ها میتواند موجب مختل شدن کار پمپ سوخت شود. در صورتی که تمامی لوله ها و شلنگ ها سالم باشد باید چک شود که سوخت به پمپ فرسونگا می رسد. درصورتی که سوخت به پمپ فارسونگا نرسید، پمپ سوخت خراب است. در صورتی که سوخت به ورودی پمپ فارسونگا می رسید باید خروجی پمپ فارسونگا چک شود. تمامی پمپ های فارسونگا به تعداد سیلندرهای دستگاه خروجی دارند. باید تمام لوله های خروجی از قسمت اتصال به سوزن انژکتور باز شده و پاشش سوخت هنگام استارت رئویت شود و در صورت نیاز هواگیری شود. در صورتی که پاشش وجود نداشت یا خیلی ضفیف بود ایراد از پمپ فاسونگا می باشد . در موتورهایی که از سیستم کامان ریل و یونیت انژکتور استفاده می کنند باید فشار سوخت روی کامان ریل و پمپ فشارساز قبل از کامان ریل چک شوند. در صورتی که فشار سوخت تا قبل از سوزن ها یا یونیت های انژکتور خوب بود باید سوزن ها باز و تست شوند. لازم به ذکر است در موتورهایی که از سیستم سوخت رسانی برقی استفاده می کنند باید تمامی مراحل عیب یابی توسط دستگاه دیاگنوستیک انجام شود.
در این گونه موتورها عدم عملکرد هر یونیت انژکتور در تایم خود یا خرابی سنسور دور سنج یا خرابی اکشیتور و گاورنر و یا رسوب گرفتگیه سرسوزن ها ممکن است اجازه روشن شدن دستگاه را ندهد.
در صورتی که هیچ گونه ایرادی در مسیر سوخت رسانی مشاهده نشد اشکال دستگاه میتواند به دلایلی از قبیل: پایین بودن ولتاژ باطری و در نتیجه ضعیف بودن قدرت استارت جهت ایجاد احتراق، بی کیفیت بودن سوخت یا وجود آب در سوخت، خرابی رینگ و پیستون و پایین بودن فشار کمپرس، بسته بودن مسیر هوا و یا ایرادات مکانیکی باشد.

الف- آیا لوله های سوخت گرفتگی دارد؟  لوله ها را بررسی کرده و در صورت لزوم ان ها را با فشار هوا با سیم نازک پاک کنید.

 ب- آیا سوخت در باک موجود است؟ سوخت باک را بازدید کنید.

 ج- آیا در لوله های فشار ضعیف هوا وجود دارد؟ مدار را هوا گیری کنید

 ه- آیا فیلتر سوخت به درستی بسته شده است؟ در باک را باز کرده عمل سوخت رسانی را امتحان کنید.

و- آیا پمپ اولیه کار می کند؟ ابتدا فیلتر را سرویس کنید. المنت معیوب را تعویض کنید و سوپاپ های پمپ یا فنر آن را کنترل کنید.

دستگاه روشن می شود ولی دور آن پایین است یا نوسان دارد:
گیر کردن شانه گاز پمپ فارسونگا، خرابی سنسور پیکاپ یا گاورنر یا اکشیتور، از تنظیم خارج شدن    ECU وایرادات مکانیکی ممکن است موجب این مشکل شود که جهت رفع آن باید به نیروی متخصص تعمیر دیزل ژنراتور مراجعه کرد.

اگر موتور شما می کوبد؟

الف – آیا لقی یاتاقانهای اصلی زیاد است؟ اگر با بستن پیچ ها لقی گرفته نشود آنها را تعویض نمایید.

 ب-آیا گژن پین سائیده شده است؟ آنرا تعویض کنید.

 ج- آیا رینگ ها شکسته اند؟ تعویض کنید.

 د- آیا کف پیستون را دوده گرفته است؟ آنرا تمیز کنید.

 ه- آیا تایپیت ها به درستی کار می کند؟ در صورت معیوب بودن آنها را تعویض نمایید.

 و- آیا موتور خیلی گرم شده است؟ واترپمپ را کنترل یا تسمه پروانه را سفت کنید.

 ز- آیا روغن کاری خوب انجام می شود؟ فشار روغن را کنترل و مدار روغن را سرویس کنید.

 ح- آیا سوپاپ ها سفت هستند؟ با ریختن نفت چسبندگی را برطرف نمایید.

 دود خروجی سیاه رنگ است؟

الف– آیا سوخت زیاد است؟  پمپ را تنظیم کنید.

 ب- آیا فیلتر هوا کثیف است؟ آن را سرویس کنید.

 ج- آیا زمان تزریق سوخت ریتارد است؟ پمپ را روی موتور با لوله ی سر کج تنظیم کنید.

 د- آیا لقی سوپاپ ها کم است؟ سوپاپ ها را در حالت گرم تنظیم کنید.

 ه- آیا سوپاپ های دود کاملا بسته نمی شود؟ سوپاپ ها را آب بندی کرده و لقی انها را میزان کنید.

 و- آیا انژکتورها گرفتگی داشته یا فرسوده شده اند؟ انژکتورها را سرویس کنید.

 ز- آیا محفظه ی احتراق یا شمع ها خیلی کثیف هستند؟ محفظه احتراق و شمع ها را کربن گیری کنید.

دود خروجی آبی رنگ است؟

الف- آیا موتور روغن سوزی دارد؟ رینگ های پیستون فرسوده بوده و موتور نیاز به تعمیر اساسی دارد.

 ب- آیا از راه راهنمای سوپاپ ها روغن می سوزاند؟ لاستیک های آب بندی راهنمای سوپاپ ها را بررسی کنید.

 دود خروجی سفید رنگ است؟

 الف– آیا انژکتورها معیوب اند؟ آنها را سرویس و تنظیم کنید.

 ب- آیا فشار تراکم موتور کم است؟ محل عیب را از رینگ ها با سوپاپ ها پیدا کنید و آن را مرمت کنید.

 موتور زیاد گرم می کند؟

 الف- آیا مقدار اب موتور کم است؟ اندازه ی اب را کامل تنظیم کنید.

 ب- آیا پمپ اب خوب عمل نمی کند؟ محور پمپ را تنظیم نموده و تسمه پروانه را سفت نماید و ان را در صورت فرسودگی تعویض کنید.

 ج- آیا مقدار سوخت تزریق شده در سیلندرها برابر نیست؟ پمپ را تنظیم کنید.

 د- آیا ترموستات خوب عمل نمی کند؟ آن را تعویض نماید.

 ه- آیا واشر سرسیلندر اب بندی نمی کند؟ آن را تعویض نماید.

 و- آیا رادیاتور گرفتگی دارد؟ آن را سرویس کنید.

موتور نامنظم کار می کند

الف- آیا اسبک ها به درستی کار می کنند؟ روغن کاری اسبک ها را کنترل کنید

ب- آیا پمپ اولیه خوب کار می کند؟ سوپاپ های آن خراب است و یا هوا در مدار وجود دارد.

 ج- آیا شانه گاز گیر می کند؟ آن را با روغن روان کنید.

د- آیا محور رگلاتور گیر می کند؟ ان را ابتدا با نفت و سپس با روغن روان کنید.

 ه- آیا محور رگلاتور لقی زیادی دارد؟ ان را تعویض کنید.

 و- آیا فنرهای رگلاتور شکسته است؟ ممکن است شکسته باشند، در اینصورت آن را تعویض کنید.

 ز- آیا لحظه ی تزریق صحیح است؟ بازی بیش از اندازه کوپلینگ کنترل و برطرف شود

 ح- آیا دور آرام منظم است؟ دور آرام را با پیچ تنظیم میزان کنید.

۲) ایرادات مربوط به ژنراتور:

الف- ولتاژ دستگاه از حد نرمال کمتر یا بیشتر است؟

خرابی یا از تنظیم خارج شدن AVR (ولتاژ رگلاتور) موجب خارج شدن ولتاژ از حد تثبیت شده می شود.

ب- ولتاژ ژنراتور صفر ولت است؟

در صورت سوختن ولتاژ رگلاتور یا پل دیود و همچنین سوختن سیم پیچ تحریک یا از دست رفتن خاصیت القایی هسته ژنراتور ولتاژ تولیدی آن صفر خواهد بود.

ج : افت ولتاژ ژنراتور زیر بار…؟

در صورت نیم سوز بودن سیم پیچ تحریک یا استاتور یا روتور و همچنین وجود اتصالی در مدار خروجی ولتاژ ژنراتور افت خواهد کرد.

۳) ایرادات مربوط به سیستم کنترلی و حفاظتی

برخی ایرادات تعمیر دیزل ژنراتور از قبیل خرابی سنسورها خرابی قطعات برقی مثل پمپ سوخت و استارت و دینام خرابی برد کنترلی  و یا رله ها و تایمرها می تواند در کارکرد سیستم اختلال ایجاد کرده یا اجازه روشن شدن به دستگاه را ندهد.

۴)  ایرادات مربوط به شاسی و کوپلینگ

ایراداتی از قبیل هوا گرفتن مسیرهای ورودی و خروجی تانک سوخت، خرابی درجه باک، سوراخ شدن تانک سوخت، شل شدن پیچ های کوپلینگ و اتصال موتور به شاسی و خرابی لرزه گیرها می تواند در کارکرد موتور اختلال ایجاد کند.

شرکت آرین پادرا صنعت آماده ارائه خدمات به شما مشتریان گرامی می باشد. جهت درخواست مشاوره اینجا را کلیک نمایید.

منبع: نیروآفرینان پاسارگاد

مرضیه ابراهیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *