بررسی نحوه عملکرد و انواع چیلر تراکمی در ساختمان
چیلر تراکمی نوعی از چیلرهاست. چیلر دستگاهی است که حرارت را از مایع (که معمولا آب است)، به وسیله سیکل تراکمی یا سیکل جذبی می زداید. چیلری که به وسیله سیکل تراکمی عمل می کند، چیلر تراکمی و چیلری که بر مبنای سیکل جذبی عمل می کند، چیلر جذبی می گویند.
نحوه عملکرد چیلر تراکمی
اصول کار چیلر تراکمی به این شکل می باشد که سیال مبرد وارد لوله ها یا به اصطلاح تبخیر کننده که در داخل اتاق یا محلی که می خواهیم سرد کنیم می شود. گرما از هوای اتاق به سیال مبرد داده می شود و سیال در نتیجه گرفتن گرما تبخیر می شود و در عوض درجه حرارت اتاق پایین می آید.
در چیلر تراکمی، گاز ابتدا توسط کمپرسور، متراکم می شود. این گاز سپس به کندانسور وارد شده، توسط آب یا هوای محیط خنک شده، و به مایع تبدیل می شود. این مایع با عبور از شیر انبساط یا لوله موئین وارد خنک کننده (اواپراتور) می شود که در فشار کمتری قرار دارد. این کاهش فشار باعث تبخیر مایع شده و در نتیجه مایع سرد کننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنک کننده، باعث ایجاد برودت در موادی که با قسمت خنک کننده در ارتباطند می شود.
سپس گاز ناشی از تبخیر، به کمپرسور منتقل می شود. با عبور بخار با سرعت در یک مسیر هوای کندانسور مکیده می شود. خلاء در کندانسور به علت تبدیل بخار به آب و اختلاف حجم بین بخار و آب ایجاد می شود.
انواع چیلر تراکمی
انواع چیلر تراکمی عبارتند از:
- رفت و برگشتی
- اسکرو
- اسکرال
- سانتریفیوژ
کنترل کننده های فشار در چیلر تراکمی
-
کنترل فشار بالا و پایین
این وسیله جهت کنترل کردن فشار دستگاه می باشد. دو لوله موئین در این کنترل وجود دارد که لوله LP را به قسمت مکش کمپرسور و لوله HP را به قسمت فشار بالا متصل می کند.
در سیستم چیلر کمپرسور باید با فشار مکش و دهش معینی کار کند. هرگاه این فشار کمتر یا بیشتر شود این کنترل عمل کرده و دستگاه را خاموش می کند. کنترل فشار بالا و پایین قابل تنظیم می باشد. در چیلر تراکمی با کندانسور آبی معمولا فشار پایین را روی psi 30 و فشار بالا را روی psi 220 می توان تنظیم کرد و در چیلر تراکمی با کندانسور هوایی فشار پایین را روی psi 40 و فشار بالا را روی psi 250 می توان تنظیم کرد.
اگر کمپرسور بر اثر فشار بالا قطع شود باید از سیستم رفع عیب شده و کلید ریست را فشار دهیم ولی اگر بر اثر فشار پایین قطع شود دوباره بر اثر افزایش گاز دستگاه روشن می شود.
-
کنترل فشار روغن
این وسیله جهت کنترل مداوم فشار روغن کمپرسور می باشد. اگر در کمپرسور فشار روغن نباشد باعث صدمه دیدن آن می شود. کنترل روغن دارای دو لوله موئین می باشد که یکی از آنها به قسمت مکش کمپرسور و دیگری به قسمت فشار روغن کمپرسور متصل می شود.
بین فشار مکش کمپرسور و فشار روغن باید حداقل psi 10 فشار باشد، در غیر این صورت کنترل روغن فرمان قطع می دهد. هنگامی که کنترل روغن احساس کند که فشار زیر psi 10 است، یک هیتر در داخل کنترل روغن شروع به گرم شدن می شود و پس از تقریبا 90 ثانیه حرارت هیتر باعث قطع شدن جریان شده و کمپرسور خاموش می شود.
ساختمان چیلر تراکمی
الکتروموتور.
این وسیله میل لنگ کمپرسور را به حرکت در می آورد. حرکت دورانی میل لنگ باعث حرکت رفت و برگشت پیستون در داخل سیلندر می شود در نتیجه گاز مبرد در کمپرسور متراکم می شود.
کوپلینگ.
جفت کننده محور الکترو موتور با محور میل لنگ کمپرسور است.
کمپرسور.
گاز خروجی از اواپراتور را متراکم کرده وارد کندانسور می کند.
لوله رانش.
گاز خروجی از کمپرسور را به کندانسور هدایت می کند.
کندانسور.
کندانسور چیلر تراکمی از نوع پوسته و لوله است. در داخل پوسته گاز مبرد و در داخل لوله ها آب خنک جریان دارد.
شیر سرویس کندانسور.
برای بستن لوله خروج مبرد از کندانسور در مواقع سرویس و تعمیرات و توقف طولانی دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد.
شیر تغذیه ماده مبرد.
برای شارژ سیستم استفاده می شود.
فیلتر درایر یا صافی رطوبت گیر.
وجود مواد جامد و رطوبت در دستگاه تبرید موجب بروز اشکالاتی می شود که برای جلوگیری آن از وسیله ای به نام فیلتر برای گرفتن مواد جامد و درایر برای گرفتن رطوبت موجود در سیستم استفاده می شود.
شیر برقی.
در صورت وصل بودن جریان الکتریکی مسیر عبور مایع مبرد را باز نگه می دارد. این شیر برقی از ترموستات فرمان می گیرد.
شیشه رویت یا سایت گلاس.
میزان تغذیه ماده مبرد در سیستم و همچنین وجود رطوبت بیش از حد را در سیستم مشخص می کند.
اواپراتور.
ماده مبرد پس از عبور از شیر انبساط وارد اواپراتور چیلر می شود و در داخل لوله های مسی تبخیر شده و به صورت بخار از اواپراتور خارج می شود.
شیر انبساط ترموستاتیک.
از دمای گاز خروجی از اواپراتور تاثیر گرفته، مقدار ماده مبرد ورودی به اواپراتور را تنظیم می کند.
لوله مکش.
گاز خروجی از اواپراتور از طریق لوله وارد قسمت مکش کمپرسور می شود.
شرکت آرین پادرا صنعت ارائه دهنده خدمات تاسیسات ساختمانی و هوشمندسازی آماده ارائه خدمات به شما مشتریان گرامی می باشد. جهت درخواست مشاوره اینجا را کلیک نمایید.
منبع: فروشگاه به تام