منوی دسته بندی

طراحی صنعتی:معرفی پرکاربردترین نرم افزارهای مورد

نرم افزار های طراحی ابزار بسیار قوی برای طراحی سه بعدی، دو بعدی، بدست آوردن لیست متریال، طراحی صنعتی و مهندسی معکوس را در اختیار کاربران قرار میدهد. در ادامه  در آرین پادرا به معرفی چند ابزار بسیار مشهور در این زمینه می پردازیم:

Pro/E :

Pro-E ، مخفف کلمه ProEngineer است و بزرگترین رقیب نرم افزار Catia محسوب میشود که دارای مزایایی نسبت به نرم افزار نامبرده میباشد .از برجسته ترین این مزایا قابلیت ماشین کاری و گرفتن G-Code استثنایی آن برای ماشینهای CNC میباشد که در کمال سادگی ، امکان مانور ماشینکاری روی پیچیده ترین سطوح را دارا می باشد . از طرفی در محیط Mold به قابلیتها و آرشیو بی نظیری از قطعات استاندارد برای صنعت قالبسازی وجود دارد.

 در محیط Drawing می توان به زیباترین و فنی ترین نقشه های دو بعدی با رعایت دقیق ترین نکات و استانداردهای نقشه کشی از مدلهای سه بعدی دست یافت. در کل با آشنایی و یادگیری این نرم افزار تمام نیازهای نرم افزاری خود در صنعت ساخت وتولید مثل مدلسازی سه بعدی ،استخراج نقشه های دو بعدی ،مونتاژ ،قالبسازی ،ماشین کاری (فرز،تراش و حتی وایرکات) و آرشیو قطعات استاندارد و …. را بصورت یکجا و مرتبط به هم در اختیار خواهیم داشت.

نرم افزار فوق هم اکنون در شرکتهای طراحی صنعتی بیشمار اروپایی و آمریکایی و بخصوص کشورهای انگلیسی زبان مثل نیوزلند استفاده فراوان دارد و از طرفی بعلت قیمت بالای نرم افزار و هزینه بالای آموزش آن غالباً توسط شرکتها و کارخانجات معتبر بسیار بزرگ مثل بی ام و مورد استفاده قرار میگیرد. در کشور ما نیز شرکتهای قدرتمند و  بزرگی مثل سایپا یا مرکز تحقیقات ایران خودرو در کنار شرکتها و کارگاه های خصوصی کوچکتر از این نرم افزار بهره میبرند. نرم افزار Pro/E در سال 2002 با تغییر نام گونه های خود به Wildfire فصل جدیدی را با ایجاد تغییرات در گرافیک و ابزارهای طراحی آغاز کرد.

Rhino ceros :

 

این نرم افزار در حال حاضر به محبوبیتی قابل توجه در بین دانشجویان طراحی صنعتی ایران رسیده است، کار با این نرم افزار بسیار راحت است و ابزارهای طراحی و سه بعدی سازی آن بسیار کارآمد و در عین حال ساده هستند و یادگیری آنها به مراتب ساده تر از مکس ومایا می باشد.

سرعت رندر آن نسبت به مکس و بقیه نرم افزار ها بسیار بالاست و به سخت افزار خاصی محتاج نیست، اصولاً از این نرم افزار برای ساخت مدل های سه بعدی صنعتی و غیره با استفاده از Curve ها استفاده می شود.

 

Autodesk 3Ds Max :

نرم افزار 3d max هم از نرم افزارهایی است که احتمالاً نام آن را زیاد شنیده اید،این نرم افزار یکی از قدرتمند ترین نرم افزارهای Auto desk در زمینه ی ساخت انیمیشن و مدل سازی می باشد.

این نرم افزار قابلیت های بسیار فراوانی دارد که شرح آن خارج از حوصله ی این متن است، قابلیت نصب plug in های مختلف و دریافت خروجی ها و ورودی های متنوع و سازگار با سایر نرم افزارها،در اختیار داشتن انواع جلوه های ویژه برای نمایش محصول نهایی، قابلیت رندرینگ و نورپردازی الهام گرفته از واقعیت،قابلیت ماده گذاری و…. بخشی از دنیای 3D max می باشد.

 

Corel Draw :

 

مجموعه نرم افزارهای کورل که به صورت پکیج نرم افزاری Corel Suite معروفند شامل نرم افزارهایی برای طراحی ، edit بر روی تصاویر ، ساخت بنر و… می باشد درواقع  بهتر است بگوییم نرم افزارهایی در قالب یک نرم افزار .

این دست نرم افزار ها همانند نرم افزار های مشترک سایر شرکت ها دارای قابلیت     Drop & Edit  می باشند یعنی دارای واسط کاربری مشترک بوده و به راحتی می توان تصویر را از یک نرم افزار کشیده و در نرم افزار دیگر ویرایش نمود و دوباره وارد همان نرم افزار اصلی نمود، Corel Draw   نرم افزار اصلی در این پکیج می باشد . این در حالی است که نرم افزار Corel Paint   که بخش گرافیکی Corel می باشد یک کپی مشهود از فتوشاپ می باشد با این تفاوت که رابط کاربری آن ساده تر شده است .

در هر حال در امر طراحی صنعتی، Corel Draw  مورد توجه اکثریت قریب به اتفاق طراحان در سرتا سر دنیا قرار گرفته است و امکانات متعدد و بالقوه آن دست کاربر را باز گذاشته است تا با رسم انواع خطوط ، رنگ آمیزی ، سهولت ویرایش خطوط و سایر قابلیت های دیگر به طراحی آرم ها ، لوگو ، پوستر و… بپردازد.

 

Catia :

 

نرم افزار CATIA یکی از قویترین نرم افزارهای طراحی صنعتی،تولید و تحلیل به کمک کامپیوتر یا CAD/CAM/CAE در جهان است که هم اکنون بعنوان یکی از بهترین نرم افزارهای مهندسی در سطح جهانی و کشور عزیزمان بصورتی وسیع مورد استفاده قرار میگیرد. این نرم افزار دارای کاربردهای وسیعی است که در زیر به برخی از آنها اشاره میگردد:


1-محیط های مدل سازی (Solid Model) :

 

 این قسمت که در زیر مجموعه ماژول Mechanical Design قرار دارد برای مدل کردن قطعات توپر (Solid) ومجموعه مونتاژی و طراحی قالب و طراحی مدل های ورقکاری (Sheetmetal)، نقشه کشی صنعتی ،تلرانس گذاری و … استفاده میشود.


مدل سازی سطوح : این قسمت علاوه بر ساخت سطوح پیچیده قابلیت انجام مدلسازی روی ابر نقاط و فایلهای حاصل از اسکن سه بعدی را نیز دارا است.


2-محیط ماشینکاری:

 

پس از ساخت مدل به کمک قابلیتهای محیط ماشینکاری براحتی میتوان عملیات ماشینکاری مورد نیاز برای تهیه قطعه مدل شده از روی قطعه خام را تعریف کرده و هر مرحله از ماشینکاری را بصورت متحرک (انیمیشن) مشاهده کنید.


3-محیط تحلیل المان محدود :

 

 به کمک قابلیتهای این محیط میتوانید قطعات و مدلهای مونتاژی ساخته شده در این نرم افزار را تحلیل کرده و مواردی مانند تغییرشکل ،توزیع تنش و … را در آنها بدست آورید.


4-طراحی و تحلیل مکانیزمها:

 

 به کمک این قابلیت از نرم افزار Catia میتوانید پس از تعریف اتصالات بین اجزای مختلف مکانیزم ،حرکت مکانیزم را مشاهده کرده و آنرا تحلیل کنید.

 

Auto Cad :

 

این نرم افزار تحت نسخه های مختلف توسط کمپانی Auto desk ارائه گردیده است که می توان به قدیمی ترین نسخه های آن یعنی اتوکد 2.5 اشاره کرد. در این نرم افزار امکاناتی دراختیار کاربر قرار گرفته که کاربر می تواند به سهولت ودر کمترین زمان ممکن انواع نقشه های دوبعدی و سه بعدی را ایجاد کند.

البته باید خاطر نشان کرد که با توجه به طراحی شدن نرم افزارهای پیشرفته دیگری در دنیای سه بعدی که در قسمت فوق نیز به آنها آشاره شد کمتر کسی از امکانات سه بعدی اتوکد استفاده می کند . ولی هنوز نیز بی شک اتوکد یگانه نرم افزار نقشه کشی دوبعدی در کارخانجات صنعتی و مراکز عمرانی در ایران می باشد.

 

در نهایت یاد آور می شویم:

 

نرم افزار های موجود در ایران به قیمت بسیار پایینی در اختیار ما قرار می گیرند،لذا در انتخاب آن ها دست ما باز است و به راحتی میتوانیم نرم افزارهای گوناگون را مورد آزمایش قرار داده تا به دلخواهمان دست پیدا کنیم این در حالیست که در سایر کشور ها که قانون کپی رایت برقرار است ، این گونه نبوده و جدا از کارایی، قیمت نرم افزار و پشتیبانی های بعدی نیز از جمله فاکتور های مهم در انتخاب نرم افزار می باشد. نرم افزار هایی که معرفی شد بسیار گران می باشند و شاید تنها در اختیار ادارات دولتی و افراد متمکن باشد بنابراین این جنبه از قضیه را نیز مد نظر داشته باشیم.

مرضیه ابراهیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *