منوی دسته بندی

گرمایش گلخانه

پوشش گلخانه در روز، انرژی تابش خورشید را به صورت نور و امواج الکترومغناطیسی جذب می کند و این انرژی می تواند گیاهان، خاک . اشیای موجود در گلخانه را گرم کند. این حرارت جذب شده توسط اشیا داخل گلخانه در شب و در دمای پایین از آن ها منتشر می شود و با طول موج های بزرگتر ساطع می شود که از پلاستیک عبور کرده ولی از شیشه عبور نمی کند.اما به طور کلی یک سیستم گرمایشی در گلخانه باید بتواند حرارت مورد نیاز گیاهان گلخانه ای در سردترین شب سال را تامین کند و بتواند این گرمای تولیدی را به طور یکنواخت در نقاط گلخانه پخش کند.

انواع منابع حرارتی

نوع سیستم حرارتی که برای گلخانه انتخاب می شود باید با سوخت ارزان و در دسترس کار کند.سیستم حرارت مرکزی: در این روش یک یا چند دیگ بخار در یک محل قرار می گیرند و آب گرم یا بخار آب مستقیم از طریق لوله هایی به نقاط مختلف گلخانه منتقل می شود. از مشکلات این روش می توان به هزینه اولیه بالای آن اشاره نمود.

1- سیستم آب گرم:

این روش با استفاده از دیگ بخار آب که معمولا چدنی و یا فولادی می باشد، مانند شوفاژ عمل می کند.آب داخل آن به وسیله مشعل گرم شده و سپس به وسیله الکتروموتورهای مخصوص آب گرم به داخل گلخانه فرستاده می شود. آب گرم به وسیله چند رشته لوله های مارپیچ و یا ساده از جنس پلی اتیلن و یا گالوانیزه که در سطح بستر و بین ردیف ها و یا در ارتفاع 10 تا 20 سانتی متری آن نصب شده است، در داخل و طول گلخانه توزیع می شود. آن گاه آب سرد شده مجددا از طریق یک لوله اصلی به داخل دیگ حرارتی برگشت می کند. معمولا برای تسهیل در گردش آب در داخل گلخانه و دیگ حرارتی، تجهیزات موتور خانه را در اتاقکی پایین تر از سطح گلخانه بنا می کنند.
نصب و احداث این سیستم دو تا سه برابر گران تر از سیستم موضعی دمنده ها می باشد. البته در نواحی بسیار سرد که ممکن است دما به پایین تر از 10 درجه زیر صفر کاهش یابد این سیستم کارایی مناسبی نخواهد داشت.
ویژگی ها:

  • این روش برای گلخانه هایی با مساحت کمتر از 1500 متر مربع مناسب است.
  • دمای آب گرم حدود 82 درجه سانتی گراد می باشد.
  • مقدار آب مورد نیاز زیاد می باشد.
  • برای به جریان در آوردن آب، به یک پمپ نیاز می باشد.
  • چون آب دیرتر سرد و گرم می شود در مقایسه با روش بخار آب ، دمای آب ثابت تر است و در صورت ایراد در دیگ بخار تا ساعت ها از یخ زدگی گلخانه جلوگیری می شود.

هزینه اجرای این روش بیشتر از روش بخار اب است.

2- سیستم بخار آب

در این روش دمای آب به 100 درجه سانتی گراد یا بیشتر می رسد و بخار آب تولید شده با فشار به لوله های توزیع کننده وارد می شود. با سرد شدن بخار، آب حاصل با پمپ به مخرن برگردانده و مجددا گرم می شود.
ویژگی ها:

  • برای گلخانه های با مساحت 1500 متر مربع یا بیشتر مناسب است.
  • حجم آب مورد نیاز کمتر است.
  • دیگ بخار کوچک تری مورد نیاز است.
  • هزینه لوله کشی و سایر هزینه ها نسبت به سیستم آب گرم کمتر است.

سیستم های گرمایش گلخانه  موضعی

این سیستم در گلخانه های کمانی که به طور موقت احداث می شوند و یا در زمان های خاصی از سال، مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا سیستم گرم کننده مرکزی مقرون به صرفه نمی باشد. برای سوخت کامل نیاز به گاز اکسیژن است که تامین هوای تازه برای احتراق توسط لوله هایی صورت می گیرد که هوای تازه را وارد گلخانه می کنند و دود حاصله از سوخت را نیز به بیرون گلخانه هدایت می کنند. هدایت دود ناشی از احتراق همراه با گازهای دیگر در گلخانه برای گیاهان و انسان مضر می باشند و باعث مسمومیت گیاهان می شوند.سوخت کامل، تولید اب و دی اکسید کربن می کند، در حالی که سوخت ناقص تولید اتیلن کرده و باعث کج شدن و پیچیدگی ساقه ، باریک شدن برگ ها و سقط جوانه می شود.
در گلخانه های موقت استفاده از این سیستم گرمایشی مقرون به صرفه تر است. در این روش بخاری می تواند در نقاط مختلف گلخانه قرار بگیرد. هزینه اولیه این سیستم پایین است. این بخاری ها دارای مخزن دو جداره بوده و در یک مخزن مشعل و در طرف دیگر پنکه قرار می گیرد.پنکه هوای گلخانه را به فضای بین دو جداره کشیده و هوا پس از گرم شدن از قسمت دیگر با فشار خارج می شود.این بخاری ها برای سوخت کامل نیاز به گاز اکسیژن دارند. دود حاصل از بخاری توسط لوله ای که به محفظه درونی بخاری متصل است به بیرون هدایت می شود. باید دقت نمود که حتما دود بخاری به بیرون گلخانه فرستاده شود.
ساده ترین وسیله گرم کردن هوای گلخانه، بخاری نفتی یا گازوئیلی معمولی است که به دلایل زیر استفاده از آن در گلخانه کشت گسترده و صنعتی پیشنهاد نمی شود:
1- هزینه بالای سوخت
2- تولید مونوکسید کربن و دی اکسید کربن زیاد در گلخانه
3-اشغال زیاد فضا
4- عدم یکنواختی انتشار گرما در نقاط مختلف گلخانه
5- خطر آتش سوزی در گلخانهعلاوه بر روش های ذکر شده در بالا، با استفاده از گرمای زیر بستر در گلخانه مدرن به دو روش گرمای مورد نیاز تامین می شود:
1- با استفاده از لوله های آب گرم مارپیچ یا صاف در زیر زمین که از منبع شوفاژ تغذیه می کند.
2- استفاده از المنت های حرارتی برقی که با استفاده از یک ترمواستاتیک، درجه حرارت مورد نظر را تامین و کنترل می نماید. این سیستم حرارتی بیشتر برای رشد سریع ریشه ای استفاده می شود و به تنهایی نیاز حرارتی فضای گلخانه را نمی تواند تامین کند. لذا توصیه می شود از این روش بیشتر برای کشت های گلدانی و تولید نشا استفاده شود.
البته جدیدترین نوع سیستم گرمایشی، سیستم انرژی خورشیدی است که در گلخانه های پیشرفته نصب می شود و انرژی خورشید جایگزین سوخت فصیلی می شود. اما هزینه راه اندازی این سیستم بالا می باشد.
در استفاده از هر گونه سیستم حرارتی گلخانه باید دقت کامل نمود که از نفوذ دود و گاز منواکسید کربن به داخل گلخانه به طور جدی جلوگیری کرد در غیر این صورت کلیه بوته ها آسیب جدی خواهند دید.
-سعی شود موقع نصب، واحد تولید حرارت نزدیک بوته های گیاهان قرار داده نشود زیرا ضمن ایجاد سوختگی، هوای خشک ایجاد کرده و تعدادی از بوته ها از بین خواهند رفت.
– سوخت مشعل با ترکیب مناسب هوا تهیه و به طور کامل سوخته شود.
– در صورت استفاده از گازوئیل، مخزن سوخت در فضای آزاد نگهداری نشود، همچنین مسیر سوخت رسانی به داخل گلخانه نباید از روی سطح زمین و در هوای آزاد عبور نماید، زیرا احتمال یخ زدگی سوخت وجود دارد.

-یکی از نکات مهم در مورد سیستم های حرارتی و تهویه ای ، نصب ترموستات در فضای گلخانه است تا کنترل دما و تهویه به خوبی صورت گیرد. پس باید از سالم بودن و کیفیت کارکرد آن مطمئن بود.

شرکت آرین پادرا صنعت ارائه دهنده خدمات تاسیسات ساختمانی و هوشمندسازی آماده ارائه خدمات به شما مشتریان گرامی می باشد. جهت درخواست مشاوره اینجا را کلیک نمایید.

http://arianps.ir/%d8%aa%d8%a3%d8%b3%db%8c%d8%b3%d8%a7%d8%aa-%d8%a2%d8%b4%d9%86%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%a8%d8%a7-%d9%86%d9%82%d8%b4%d9%87-%da%a9%d8%b4%db%8c-%d9%85%da%a9%d8%a7%d9%86%db%8c%da%a9%db%8c-%d9%88-%d8%aa%d8%a7/

مرضیه ابراهیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *