منوی دسته بندی

جکوزی:طراحی،اجرا و راه اندازی

تاسیسات جکوزی و جاکوزی

تاسیسات جکوزی و جاکوزی

سیستم لوله کشی جکوزی

سیستم لوله کشی جکوزی (Jaccuzi piping system) به مسیر گردش آب در جکوزی گفته می شود.  مسیری که آب در مدار گردش آب  طی می کند مشابه با مدار گردش آب استخرهاست. البته مدار گردش آب  ممکن است مشترک و مجزا باشد که هریک مزایا و معایب مخصوص خود را دارد. جکوزی ها به لحاظ سیستم لوله کشی می توانند مجهز به خط تخلیه اصلی، اسکیمر یا هردوی آن ها باشد. در بعضی از جکوزی ها چند دریچه تخلیه در نظر گرفته می شود تا در مواقعی که یکی از دریچه ها توسط دست یا پای شناگران مسدود شد، تخلیه آب از طریق سایر دریچه ها امکان پذیر باشد.

در جکوزی ها، اسکیمر معمولا به صورت یک واحد مجزا و قابل حمل ساخته شده و  در لبه کاسه جکوزی قرار می گیرد. در بعضی از جکوزی های قابل حمل، اسکیمر مجهز به یک فیلتر فشنگی است. بعضی از اسکیمرهای استخرها نیز شامل شیر کنترل سطح آب و واحدهای کلر زنی خودکار نیز هستند.

از آنجا که جکوزی ها معمولا عمق کمی دارند قدرت مکش بالا در دریچه های تخلیه آن ها موجب ایجاد گرداب  می شود که برای جلوگیری از بروز این مشکل دریچه تخلیه آن ها معمولا با درپوش های محدب تخلیه ضد گرداب پوشانده می شود. در شکل زیر طرحواره ای از مدار مستقل گردش آب جکوزی ها و اسکیمرهای قابل حمل و اسکیمرهای مخصوص جکوزی نشان داده شده.

طراحی جکوزی ها

محدوده متداولی که انجمن اشری برای دستیابی به شرایط آسایش حرارتی شناگران در جکوزی ها تعیین کرده، در جدول زیر ارائه شده است.

نوع استخر دمای هوا دمای آب رطوبت نسبی
جکوزی 27-29 C 36-40 C 50-60%

حداکثر بار در جکوزی ها به ازای هر نفر باید 0.9 متر مربع باشد بنابراین مساحت کاسه را می توان بر مبنای تعداد نفراتی که قرار است به طور همزمان از آن استفاده می کنند تخمین زد.

نقشه تاسیسات جاکوزی و جکوزی

پایین بودن حجم آب جکوزی ها نسبت به تعداد نفراتی که به طور همزمان از آن استفاده می کنند به این معنی است که نرخ تعویض آب آن ها باید بسیار بیشتر از نرخ تعویض آب استخرها باشد. در همین راستا، تعداد دفعات تعویض آب برای جکوزی ها باید هر نیم ساعت یک بار در نظر گرفته شود.

به طور سرانگشتی هر دو نفر در یک جکوزی معادل با شصت نفر در استخر تولید آلودگی می کنند. همچنین هر نفر  در هر ساعت تقریبا 1L عرق می کند. البته در صورتی که آب جکوزی بر مبنای مفادیر توصیه شده در استانداردها تنظیم شود، دستیابی به آبی سالم و ایمن برای شناگران چندان هم دشوار نیست.

پمپ گردش آب جکوزی

برای دستیابی به تعداد دفعات تعویض آب، پمپ گردش آب باید قابلیت به غلبه بر افت فشار های ایجاد شده در مسیر آب و تامین دبی مورد نیاز را داشته باشد. آن دسته از پمپ هایی که تنها برای ارسال آب با فشار به داخل استخر مورد استفاده قرار می گیرند معمولا مجهز به سبد و محفظه صافی نیستند. به استثنای آن ساختار کلی و سایر اجزای مورد استفاده در آن ها مشابه با پمپ ها و موتورهای معمولی است.

در جکوزی ها گاهی از پمپ های دو سرعتی استفاده می شود. که کارکرد پمپ با وضعیت سرعت پایین برای ماساژ ملایم و به گردش در آوردن آب در حین فیلتر کردن آب و وضعیت سرعت بالا برای ایجاد جریان پرفشار آب مورد استفاده قرار می گیرد. به طوری که برای ارسال آب با فشار به داخل استخر از سرعت بالا 3450rpm استفاده می شود. در حالی که برای به گردش در آوردن آب در حالت معمول، فیلتر کردن و گرم کردن آن از پمپ های سرعت پایین 1750 rpm استفاده می شود. در حالی است که در وضعیت دوم برای فیلتر کردن آب استخر، سبد و محفظه صافی نیز به کار گرفته می شود.

البته گاهی اوقات نیز به جای پمپ های دو سرعتی از دو پمپ مجزا استفاده می شود که یکی از آن ها به صورت دایمی آب را در مدار به گردش در می آورد و دیگری که همان پمپ اصلی است صرفا برای ایجاد جت آب به کار گرفته می شود. سرعت متداول موتورهای مورد استفاده معمولا 3450 rpm و حداقل سرعت آن ها 1750 rpm است. استفاده از موتورهای دو سرعتی موجب صرفه جیی در مصرف انرژی می شود.  در صورت استفاده از پمپ های دو سرعتی اطمینان حاصل کنید که در حداقل و حداکثر سرعت پمپ تمامی نیازهای شبکه لوله کشی تامین می شود.

برای انتخاب پمپ باید دبی مورد نیاز بر مبنای حجم کاسه و نرخ تعویض آب استاندارد محاسبه کرد. پس از محاسبه دبی پمپ نوبت به محاسبه فشار دینامیکی کل می رسد. تنها نکته ای درباره جکوزی ها باید در نظر گرفته شود آن است که افت فشار ایجاد شده به واسطه نازل های پاشش آب که معمولا مقدار قابل توجهی نیز هست باید حتما از کاتالوگ شرکت سازنده استخراج شده و در محاسبات لحاظ شود. سایر اجزای سیستم لوله کشی جکوزی ها با استخر ها یکسان است.

به عنوان یک قاعده سرانگشتی برای دستیابی به حداکثر بازده ممکن، شدت جریان آب عبوری از هر یک از جت های پاشش آب حداقل باید 57 L/min باشد. بنابراین اگر سیستمی داشته باشیم که شدت جریان عبوری از آن 227 L/min باشد، برای این جکوزی حداکثر می توان چهار جت پاشش آب در نظر گرفت. به عنوان یک قاعده سرانگشتی دیگر می توان گفت که توان مورد نیاز موتور برای هر یک از فواره های مورد استفاده  تقریبا باید 0.187 Kw در نظر گرفته شود. لذا برای یک جکوزی با چهار فواره مجزا، یک موتور 0.75 Kw نیز کافی است. البته این توان در صورتی کافی خواهد بود که پمپ صرفا برای ارسال آب با فشار بالا به داخل استخر به کار گرفته شود. اما در صورتی که پیش از ارسال جت آب به داخل استخر، آب از میان فیلتر و گرمکن استخر نیز عبور کند و یا در مواردی که فاصله تجهیزات از جکوزی بیش از 6m است بخشی از توان پمپ در اجزای یاد شده به هدر خواهد رفت. بنابراین در شرایط توان مورد نیاز پمپ به ازای هر یک از جت های پاشش آب بیش از 0.187Kw خواهد بود.

همان طور که پیش از آن نیز گفته شد بر مبنای الزامات بسیاری کدها و آیین نامه ها، نرخ تعویض آب جکوزی ها باید هر نیم ساعت یک بار یا 48 بار در شبانه روز باشد. بنابراین در هنگام انتخاب پمپ برای جکوزی ها اطمینان حاصل کنید که پمپ قابلیت تامین دبی مورد نظر حتی در صورت کثیف شدن فیلترها و افزایش مقاومت آن ها در برابر عبور جریان دارد.

در جکوزی ها گاهی برای تامین جت آب به جای یک پمپ بزرگ از چند پمپ کوچکتر استفاده می شود. در چنین مواردی چند دهانه با چند لوله مجزا نیز  در نظر گرفته می شود که هر یک آب را به مدار مربوط به خود تخلیه می کند. در این صورت اگر دهانه یکی از این دریچه های تخلیه توسط دست یا پای افراد مسدود شود، آب از طریق سایر دریچه ها مکیده می شود و از آسیب دیدن افراد نیز جلوگیری به عمل می آید. البته در استخرها که دریچه تخلیه اصلی در قسمت عمیق قرار دارد احتمال بروز مشکلات مذکور بسیار پایین است و برای همین در استخرها به ندرت از دریچه های تخلیه کمکی استفاده می شود. ضمن آنکه در استخرها نیروی مکش بین اسکیمر و خط تخلیه تقسیم می شود. بنابراین شدت مکش خط تخلیه به حدی نیست که برای شناگران مشکل آفرین باشد.

گرم کردن آب جکوزی

1.فیلترهای فشنگی

فیلترهای فشنگی معمولا در استخرهای کوچک یا جکوزی ها مورد استفاده می گیرند. این فیلترها اساسا در سیستم لوله کشی استخرهای درمانی یا جکوزی مورد استفاده قرار می گیرند که در آن ها تعداد زیادی از نفرات در حجم آب نسبتا کمی می نشینند و حجم باکتری ها، چربی ها و آلودگی آب که فیلتر باید آن را از آب تفکیک کند بسیار زیاد است. در جکوزی ها به دلیل افزایش بسیار زیاد بار ناشی از حضور شناگران در حجم کمی از آب، فیلترهای فشنگی در معرض آلاینده های بیشتری نسبت به استخرها هستند. در جکوزی ها دمای آب معمولا به اندازه 13.9C بیشتر از استخرهاست. در این دما حتی در شرایط برابر نیز چربی بسیار بیشتری از پوست بدن خارج می شود.

2.گرم کردن آب جکوزی

برای گرم کردن آب جکوزی نیز درست همانند استخرها می توان از گرمکن های پیش ساخته و یا دیگ ها و مبدل حرارتی استفاده کرد. صرفنظر از روشی که برای که برای گرم کردن آب جکوزی مورد استفاده قرار می گیرد، باید گفت که سیستم گرمایش آب یکی از مهم ترین بخش های جکوزی به شمار می رود. چرا که اصلی ترین دلیل استفاده از جکوزی ها، آب گرم آنهاست. بنابراین اگر سیستم گرمایش آب به خوبی کار نکند جکوزی عملا بدون استفاده خواهد بود.

صرفنظر از نوع سیستمی که برای گرم کردن آب جکوزی مورد استفاده قرار می گیرد، این سیستم باید قابلیت گرم کردن آب در مدت زمان سی دقیقه را داشته باشد. برای گرم کردن آب جکوزی ها می توان از گرمکن های گازسوز، گرمکن های الکتریکی یا حتی گرمکن های خورشیدی استفاده کرد. هر چند که استفاده از گرمکن های خورشیدی برای جکوزی ها چندان توصیه نمی شود.

با توجه به این که در جکوزی ها حجم آب موجود به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده مطرح است با استفاده از جدول زیر می توان زمان مورد نیاز برای دستیابی به افزایش دمای آب به اندازه 17C را محاسبه کرد. البته چنین جداولی صرفا به عنوان نمونه و برای محاسبه سرانگشتی ظرفیت مورد نیاز کاربرد دارد.

ورودی حرارتی گرمکن BTU/h
125,000 175,000 250,000 325,000 400,000
حجم جکوزی    Lit حجم جکوزی     gallon زمان مورد نیاز برای افزایش دمای آب 17C بر حسب دقیقه
757 200 30 21 15 12 9
1,136 300 45 32 23 17 14
1,514 400 60 43 30 23 19
1,893 500 75 54 38 29 23
2,271 600 90 64 45 35 28
2,650 700 105 75 53 40 33
3,028 800 120 86 60 46 37
3,407 900 135 96 68 52 42
3,785 1000 150 107 75 58 47

 

جت های پاشش آب

جت های پاشش آب یکی از اجزای بسیار مهم به شمار می روند. چرا که تاثیر آب درمانی و لذت بخش استفاده از جکوزی تا حد زیادی منوط به عملکرد صحیح جت های پاشش آب است. نکات مهمی که درباره جت های پاشش آب جکوزی ها باید در نظر گرفته شود عبارتند از:

    • هرگز کیفیت را فدای کمیت نکنید. اگر چند جت پاشش آب با تعداد کمتر در مکان های مناسب نصب شوندبسیار بهتر از آن است که تعداد زیادی از آن ها با کیفیت نه چندان خوب در مکان های نامناسب تعبیه شده باشند. به منظور دستیابی به حداکثر خواص درمانی یا حداکثر کسب لذت، جت های پاشش آب باید آب را با فشار مناسب به نقاط کلیدی بدن بپاشد.پاشش آب به گونه ای باشد که فرد احساس کند آب بدن وی را ماساژ می دهد. بنابراین لزوما ضرورتی ندارد که تعداد بسیار زیادی جت آب در جکوزی باشد. بلکه در نظر گرفتن تعداد کافی در مکان های مناسب نیز می تواند ضامن رسیدن به هدف مطلوب باشد.
    • جت پاشش آب بسیاری از جکوزی ها مجهز به دمنده های هوا نیز هستند که با استفاده از آن ها می توان مخلوطی از آب و هوا را به داخل سالن استخر ارسال کرد. دمنده های هوا از جمله تجهیزات الکترومکانیکی جکوزی ها به شمار می روند که با استفاده از آن ها هوا به داخل جکوزی دمیده می شود. این دمنده ها مجهز به پمپ های هوای گریز از مرکز هستند. عملکرد این پمپ ها به گونه ای است که هوا را به داخل مکیده و پس از گذر ار روی پمپ و خنک کردن آن به داخل جکوزی می دمند. هوایی که به این شکل به داخل جکوزی دمیده می شود، موجب تلاطم بیشتر آب و افزایش تاثیر ماساژ گونه آن بر روی بدن شناگران می شود. مزیت دمیدن هوا در میان جت آب آن است ک فشار آب آن است که فشار آب بسیار تاثیرگذارتر و در عین حال ملایم تر به بدن وارد می شود.
    • جت های پاشش آب جکوزی ها در انواع مختلفی مانند جت گلویی، جت های ثابت، جت های گروهی، دورانی و خطی موجود هستند. همچنین به منظور ماساژ دادن پشت، گردش یا پا می توان جت ها را در موقعیت های مختلفی نصب کرد.

سایر تجهیزات جکوزی

 متناسب با هزینه ای که کارفرما در نظر می گیرد می توان انواع و اقسام تجهیزات اضافی و تزیینی را به مجموعه اضافه کرد این تجهیزات شامل انواع روکش ها، دماسنج ها، عصاره های گیاهی برای افزودن به آب و غیره می شود.

دماسنج

برای آن که شناگران از دمای آب مطلع باشند از دماسنج استفاده می شود. مناسب ترین محل برای نصب این دماسنج ها به ویژه در استخرهای عمومی، اسکیمر است. البته دماسنج های مورد استفاده برای این کاربرد در انواع و مدل های مختلفی عرضه می شوند. معمولا مناسب ترین محل برای این دماسنج ها در داخل سبد اسکیمر است. به این ترتیب هم دماسنج از دید پنهان می ماند و هم دمای آب برگشت اندازه گیری می شود.

مواد معطر

در جکوزی ها متناسب با هزینه ای که کارفرما در نظر می گیرد می توان انواع و اقسام تجهیزات اضافی و تزیینی را به مجموعه اضافه کرد. یکی از روش ها مواد معطر است که می توان آن ها را به آب جکوزی افزود. اکثر این مواد ضرری برای سلامت بدن ندارند ولی چون اکثر آن ها حاوی مواد چرب هستند، افزودن آن ها به آب به نوعی موجب افزایش میزان آلودگی آب می شود که نتیجه آن تسریع در کثیف شدن فیلترهاست.

یکی از خدمات شرکت آرین پادرا صنعت طراحی و اجرای جکوزی می باشد که برای اطلاع از نحوه ارایه خدمات می توانید از راه های ارتباطی با ما تماس بگیرید.

 

مرضیه ابراهیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *