منوی دسته بندی

آشنایی با طراحی و پیاده سازی استخر

طراحی و ساخت استخر های شنا امروزه تابعی از استاندارد های موجود در مهندسی ساختمان می باشد.
بر اساس کاربرد استخرهای خانگی در اشکال هندسی مختلف طراحی می شوند و بیشتر از رعایت استانداردهای سازه،رضایت کارفرما باتوجه به فضای محدود ساختمان از حیث معماری موردنظراست.
در ساخت استخرهای عمومی و حرفه ای نیز با توجه به امکانات در نظر گرفته شده مطابق اهداف کارفرما،توجه به استانداردهای موجود الزامی میباشد.
بر این اساس استقرار استخرها در زمین های لغزنده یا رونده یا در حاشیه دامداری ها یا تصفیه خانه های فاضلاب مغایر همین اصول است.
بطور کلی در طراحی سازه مخزن استخرها از بتن های مسلح با آرماتور بندی صحیح می باشد که در آنها نحوه توجه طراح و سازنده به اجرای آب بندها و درزهای انبساط ، نحوه کار گذاری لوله ها و مجاری تا سیساتی و نوع لوله ها و اتصالات درون بتن ، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
یکی از مهمترین دلایل اهمیت رعایت اصول ذکر شده ، این است که در صورت وجود احتمال نشتی به دلیل عدم رعایت اصول علاوه بر کاهش مداوم آب استخر احتمال نشت مخزن استخر و یا آسیب دیدگی فونداسیون ساختمانهای جنبی استخر وجود دارد.


تعریف استخر

محل نگهداری حجم معینی از آب کاملاً پاکیزه و بهداشتی بمنظور شنا و سایر ورزش های آبی را استخر می نامند و تفاوت اساسی استخر های شنا با سایر شناگاهای و امان آبی در حدود و اندازها از سویی و کیفیت آب مصرفی آن از سوی دیگر است .


انواع استخر شنا

بطور کلی استخر ها را در دو نوع روباز و سرپوشیده طبقه بندی نمود و همچنین نوع کاربری آنها نیز دسته بندی دیگری را موجب می شود مانند استخرهای شنای قهرمانی ، استخر های تفریحی ، بهداشتی و درمانی که معمولاً همراه با قسمتهای دیگری همچون سونا و یا واحد های بدنسازی است .اما صرف نظر از هر نوع بایستی دارای ابعاد واندازه هایی باشد که در زمره استخر های استاندارد قرار گیرد.


ابعاد ساخت سازه و بدنه استخر

ss23

استخر های استاندارد با ابعاد زیر ساخته می شوند .

  • الف : ۲۵*۱۳.۵ متر ( در بعضی اماکن ورزشی ابعاد ۳۰* ۱۰ متر وجود دارد )
  • ب : ۳۳* ۱۶ متر
  • پ : ۵۰* ۲۵ متر یا ۵۰ *۲۱

عمق استخر ها بسته به نوع کاربردی متفاوت است و معمولاً بصورت زیر است .

  • الف : استخر های تعلیماتی ، مخصوص مبتدیان که معمولاً از عمق ۷۰ سانتیمتر تا ماکزیمم ۱۲۰ سانتیمتر است .
  • ب : استخرهای شنای عمومی ، قابل استفاده افراد مسلط به فن شنا از عمق ۱۲۵ سانتیمتر تا عمق ۳۵۰ سانتیمتر
  • پ : استخرهای شنای قهرمانی ، برای شنا و مسابقات از عمق ۱۸۰ سانتمتر تا ۴۵۰ سانتیمتر ، برای شیرجه با ارتفاع مختلف تا عمق ۱۰ متر نیز ساخته میشود.
  • ج : استخر های واترپلو ، برای مردان ۳۰*۲۰ متر با عمق ۱.۸۰ و برای بانوان ۲۵*۲۰ متر.


ساختمانهای استخر : طراحی استخر های شنا امروزه تابع استاندارد مهندسی ساختمان و مهندسی محیط زیست می باشد .بر این اساس استقرار استخرها در زمین های لغزنده یا رونده یا در حاشیه دامداریها یا تصفیه خانه های فاضلاب مغایر هممین اصول است . در طراحی ساختمان مخزن استخرها نوع بتن ، نحوه آرماتور بندی ، نحوه اجرای آب بندها و درزهای انبساط ، نحوه کار گذاری لوله ها و مجاری تاسیساتی و نوع لوله ها و اتصالات درون بتن ، از اهمیت بسزایی برخوردار است . زیرا در صورت وجود احتمال نشتی به دلیل عدم رعایت اصول علاوه بر کاهش مداوم آب استخر احنمال نشت مخزن نشت مخزن استخر و یا آسیب دیدگی فونداسیون ساختمانهای جانبی استخر وجود دارد .

روش های ساخت استخر شنا:

ساخت استخر شنا خانگی با بلوک سیمان

building-pool-by-cement-blocks

نحوه ساخت استخر با بلوک سیمان يكي از آسان ترين روش هاي ساخت استخر مي باشد. اين روش ساخت استخر اقتصادي ترين حالت ممكن براي ساخت استخرويلايي و با حجم آب کم مي باشد.
در اين روش مي توان پس از زيرسازي و بتن ريزي كف ( حدودا ۱۵ سانتي متر) و مسلح نمودن با آرماتور ديواره هاي بلوكي روي كف ساخته مي شوند. بدين صورت كه پس از تراز نمود سطح كف استخر و شيب بندي آن مي توان نسبت به چيدن بلوك ها اقدام نمود. توجه نماييد كه براي پركردن بلوك ها از ملات روان تري استفاده نماييد تا كليه حفره هاي بلوك گرفته شود. استفاده از سنگ بدون جذب رطوبت نيز براي پركردن بلوك پيشنهاد مي گردد. با توجه به عدم استفاده از آرماتور در ديواره هاي استخر بايد توجه نمود كه كليه چفت و بست هاي بلوك كاملا با دقت چيده شوند. پس از مرحله بلوك چيني مي توان با استفاده از رزين عايق بندي استخر كه با ملات سيماني مخلوط مي شود عمليات سيمانكاري را انجام داد. استفاده از رزين آب بندي استخر علاوه بر استحكام فوق العاده سيمان و چسبندگي بهتر با بلوك مي تواند در يك مرحله عمليات آب بندي استخر را نيز انجام دهد. روش آب بندي استخر توسط مواد عايق بندي در تمامي مراحل پس از بلوك چيني توصيه مي گردد. در روش دیگر آب ندی استخر می توان بعد از اجرای بلوک ها سیمانی با زخامت ۵ سانتی متر برروی بلوگ ها اجرا نمود و سپس از مواد آب بندی ترکیبی جدید که با استفاده از رزین و الیافی با استفاده از قلمو به زخامت ۵ میلیمتر تمام حفره های سیمان را ساف نمود و سطح استخر را سیقل داد که این کار علاوه بر آب بندی استخر باعث صاف شدن سطح استخر می گردد.


ساخت استخر با آرماتور و بتن ریزی

آرماتور بندی استخر

ابتدا کف استخر را سیمان کاری کرده و یک بستر صاف برای اجرای آرماتور ایجاد می کنیم. سپس بسته به ابعاد استاندارد استخر آرماتور ها را به صرت شبکهای در کف و بدنه توسط سیم می بافیم سپس کف را بعد از اتمام آرماتور بندی به زخامت حد اقل ۱۵ سانتیمتر بتن با عیار ۳۵۰ ریخته و آن را ویبره میزنیم تا سطحی صاف را ایجاد کند.

building-pool-2
بزای ساخت دیواره استخر بعد از خشک شدن بتن کف قالب بندی را برای دور تا دور استخر اجرا نموده به صورتی که آرماتور های که در کف اجرا شده و خم خورده اند در وسط قالب قرار گیرد سپس بتن ریزی را اجرا کرده وویبره را هم در داخل قالب ها اجرا میکنیم که سطحی صاف را داشته باشیم. بعد از خشک شدن و باز کردن قالب ها زمان به اجرای آب بند و کاشی کاری می رسد.
برای ساخت استخر و جکوزی می توانید از ما مشاوره بگیرید. 

مرضیه ابراهیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *